Model of the Flora pub and residential extension

The Flora

A detailed planning application has been made to Westminster City Council to refurbish The Flora public house and create new low carbon canal side homes above the underused pub garden.

The scheme sits within the Queens Park Estate Conservation area at the north of the borough and seeks to develop on a narrow tapering site sandwiched between the canal and the busy Harrow Road. The new building is set back from The Flora, allowing the sensitive façade of this local building of merit to be appreciated from the public realm, whilst reinforcing the established street frontage line.

Traditional brick elevations, with stripped back detailing, remain subservient to the highly decorative public house, allowing the host building to again be the centre of attention in this street. At roof level patinated bronze clad duplex acts as a foil to The Flora’s gable, creating a set-back terrace to the street, and allowing windows and balconies to open up to the canal, bringing life back to the waterway.

View on Map
RIBA Chartered Practice Logo
UK Green Building Council Logo
bsi 9001 QMS logo